Informatie staat centraal bij het gebruik van computers. De afkorting IT staat namelijk voor informatie technologie. In het hele curriculum informatica dat op deze site wordt aangeboden is dit deel van het curriculum de kapstok waaraan de andere delen zijn opgehangen. We beginnen met de state of the art namelijk "Big Data". Big data is voer voor algoritmen al of niet voorzien van artificiële intelligentie. Algoritmen breiden big data uit en verwerken big data tot directe informatie of tot invoer van weer andere algoritmen en ga zo maar door. Het vergaren van grote hoeveelheden data is mogelijk geworden door de enorme ontwikkelingen in de hardware waarop die data bewaard worden (schijven), maar ook in de enorme ontwikkelingen in de hardware waarmee die data kan worden verwerkt (processoren) en de hardware waarmee de data kan worden getransporteerd (netwerken).
Hebben we data en willen we die tot informatie verwerken dan zijn daar ook weer vele mogelijkheden toe. De informatie kan worden geleverd als tekst, tabellen, grafieken, geluid, video, spel, etc. en die dan weer in verschillende vormen. Tekst bijvoorbeeld kan komen in b.v. pdf, docx, odt vorm. Het presenteren van data heeft als doel het ontsluiten van kennis die de data bevat. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Niet alleen vormt het vaak een technische uitdaging, maar het borgen van de objectiviteit en eerlijkheid van onderzoekers, journalisten en politici is niet altijdgegarandeerd.
Opgeslagen data kan ook nog gecomprimeerd worden zodat er minder ruimte wordt ingenomen op schijven en in het transport over het netwerk. Voor tekst is zogenaamde lossless comprimering noodzakelijk, er mag geen enkele letter verloren gaan. Bij muziek, foto's en video's kan na comprimering de kwaliteit een stuk minder zijn.
Voor dat er presentatie van informatie kan plaatsvinden moeten er eerst gegevens worden vergaard. Bijvoorbeeld op de site Hubble ruimtetelescoop staat hoeveel data per week werd verzameld en hoe die data de basis vormde voor wetenschappelijke ontdekkingen. Ook sociale media verzamelen enorm veel data. Data die wij zelf aanleveren en waarvan van wij vaak niet bewust zijn van de gevolgen die onze input kan hebben. In 2018 is in Europa de algemene verordening gegevensbescherming van kracht geworden om de privacy van de burger beter te beschermen. Niet alleen de sociale media, zoals Facebook, maar ook tal van overheidsinstanties, webwinkels, verenigingen gingen niet helemaal fris om met persoonsgegevens.
In de webbased applicaties die we gaan maken zullen we gebruik maken van formulieren voor de aanvoer van gegevens en database technieken om deze aanvoer op te slaan en weer op te halen voor de processen die de data in informatie gaan omzetten. We zullen daarbij niet alleen stilstaan bij ontwikkeltechnieken voor datastromen en dataopslag, maar ook veiligheid, privacy, geruikersinterfaces komen aan de orde.