Voorlichting informatica voor profielkeuze

De ervaringen Voor wie

De ervaringen

Pak die kans!

Gekwalificeerde ICT'er heeft banen meer en meer voor het uitzoeken

bron: nu.nl, 20 april 2018

Werkgevers vinden het steeds moeilijker om geschikt ICT-personeel te vinden. Vaak zijn er wel genoeg mensen die werk in computertechnologie zoeken, maar sluit hun opleiding niet aan bij de eisen van ondernemers.

Dat stelt uitkeringsinstantie UWV in een nieuw rapport. De krapte is de afgelopen drie jaar toegenomen.

Vorig jaar was de helft van de ruim 53.000 ICT\u002Dvacatures moeilijk te vervullen, maakt het UWV op uit een peiling bij personeelsafdelingen.

In 2016 was het voor iets meer dan een derde van de vacatures moeilijk een geschikte kandidaat te vinden. Het jaar daarvoor gold dat voor 30 procent.

Het probleem speelt in alle sectoren, omdat de meeste bedrijven in zekere mate afhankelijk zijn van computers. Een personeelstekort kan als rem op groei werken, iets wat veel IT-bedrijven voelen.

Een ander gevaar schuilt in het toenemende aantal cyberaanvallen, die organisaties met te weinig mankracht en kennis in huis kwetsbaar maken.

HBO

De wervingsproblemen doen zich vooral voor bij banen op hbo-niveau. Die zijn goed voor 80 procent van alle vacatures waar amper geschikte sollicitanten op afkomen. Dat is een groot verschil met mbo-functies, waar maar 5 procent van de vacatures langdurig openstaat.

Diploma

Er is volgens het UWV ook goed nieuws. De laatste jaren behalen meer mensen een bachelor- of masterdiploma in informatica. Maar volgens de instantie is die nieuwe aanwas onvoldoende om het tekort op te vullen.

In de filmpjes hieronder laten een aantal personen zien waarom zij in de IT werkzaam zijn. Meer van dit soort videos en persoonlijke verhalen zijn te vinden op Dit doe ik .

Voor wie

Over het belang van het vak informatica bestaat geen enkele twijfel. Economisch gezien is de IT-sector in Nederland één van de weinig sectoren waar voortdurend volop kansen liggen. In het verleden was informatica een op zich staande wetenschap. Tegenwoordig is er nauwelijks nog een wetenschapsgebied te vinden waarin informatica en computeralgoritmes geen hoofdrol spelen. Het is daarom dan ook belangrijk dat zo veel mogelijk leerlingen een gelegenheid krijgen om kennis te maken met dit vak.

Als je hebt rondgestruind op Dit doe ik heb je waarschijnlijk opgemerkt dat er binnen de IT een grote variatie aan werkzaamheden is. Vandaar ook dat het vak informatica open staat voor alle leerlingen of je nu een NT profiel hebt of een CM profiel, als je gemotiveerd genoeg bent kun je succes beleven.

Motivatie is wel een belangrijke eigenschap, maar ook doorzettingsvermogen heb je nodig. De opleiding informatica leidt je naar een wereld van vaardigheden die je nog niet eerder bent tegengekomen. Om jezelf die vaardigheden eigen te maken moet je een steile leercurve volgen om succesvol te zijn. Ben je bereid die te volgen dan zijn er daarna verschrikkelijk veel richtingen waarin je die vaardigheden nog verder kunt ontplooien. Je kunt je bijvoorbeeld meer gaan richten op het gebruikersgemak van applicaties of misschien vind je de wiskundige aanpak van vele IT problemen interessanter, het examenprogramma biedt voor elk wat wils.

Beroepen:
  1. Data scientist / analist