1.2 - Experiment

Er zijn bekende processen die exponentieel verlopen, bijvoorbeeld radioactief verval en het temperatuurverloop in een afkoelend kopje koffie. Hieronder hebben we een smaakvol onderzoekje dat je zal verrassen.

Laat het bier maar staan...

Als je nog geen 16 bent of geen bier lust dan kun je dit experiment met een gerust hart uitvoeren. Je gaat namelijk het verdwijnen van een bierkraag in een glas alcoholvrij bier modelleren. Het vers ingeschonken glas bier moet je dus net zolang laten staan tot de schuimkraag is verdwenen. Dit duurt in werkelijkheid een stuk langer dan het op onderstaand (versneld afgespeelde) filmpje lijkt.

Een eerste experiment is al voor je gedaan. Dit experiment is verwerkt in het eerste van de vier Coach 6 bestanden die je hieronder ziet. Deze bestanden kun je eventueel gebruiken bij opdrachten 3 en 4. De bedoeling is dat je de bestanden van 1 tot 4 doorwerkt. Dit kan alleen als Coach 6 beschikbaar is op je computer. Na afloop zou je zelf nog kunnen onderzoeken of het proces van het verdwijnen van de bierkraag afhankelijk is van bijvoorbeeld het soort bier, de omgevingstemperatuur of andere factoren.

  1. video_analyse
  2. filmopname
  3. kraag model
  4. vloeistof model